De eerste aanbieding van Uitgeverij Magonia
02 maart 2015
Uitgeverij Magonia presenteert de eerste vier titels!
* Je zadelt een vlinder, gedichten – Henry Sepers
* Het lange geduld, roman – Hans Hom
* Schaduwpeloton, Fiets je eigen Tour d’Utrecht in 13 gedichten – Het Utrechts Stadsdichtersgilde
* Boven de wolken, verhalen uit de verte – Met bijdragen van Onno Blom, Jaap Bos, Hans Hom, Nicole Harmsen, Arthur Japin, Roos van Sen, Sander Mooiweer, Prins de Vos, Henry Sepers en Rob van der Staaij
De omslagen voor deze titels zijn gemaakt door Michael Buchenbauer (Je zadelt een vlinder, Het lange geduld en Boven de wolken) en door Marjolein Reitsma (Schaduwpeloton). Voor de verkoop en boekhandelscontacten werkt Magonia samen met New Book Collective.
***
HENRY SEPERS, Je zadelt een vlinder
Gedichten
Voor zijn vorige bundel Spreekt de troubadour werd Sepers genomineerd voor de J.C.Bloem-poëzieprijs. Uit het juryrapport : ‘Er zijn niet veel dichters die zo onverstoorbaar hun eigen gang durven gaan als Henry Sepers.’
In zijn nieuwe bundel brengt de dichter ons o.a. naar de Franse Limousin, waar innerlijk en landschap in elkaar over lijken te lopen. ‘in naakte aarde en meertjes, zie je je eigen vlees en bloed.’ De dichter ‘zadelt een vlinder’ op zoek naar ‘de heuvel van het kind’ en wil een jonggestorven meisje opwekken uit de dood om haar ’te bekleden met weefsels zo teer, als nimmer tijdens haar eerste leven.’
Werkt de magie van het woord nog? In Je zadelt een vlinder doet Henry Sepers er alles aan, om deze vraag met een luidkels ‘ja’ te kunnen beantwoorden.
In de loop der jaren heeft Henry Sepers zich niet alleen als prozaschrijver, maar juist ook als dichter ontwikkeld. Zijn eerste roman publiceerde hij in 1993, Het feest van de mollen. Er volgden nog vier romans, waaronder Bedachte stad (1997) en De zondaars (2005). Vanaf 2009 publiceert hij vooral poëzie. Net als zijn andere werk verschenen ook Baaierd (2009) en Spreekt de troubadour (2012) bij De Arbeiderspers. Deze laatste titel werd genomineerd voor de J.C. Bloem-poëzieprijs.
Henry Sepers (1955) publiceerde verhalen en gedichten in o.a. Hollands Maandblad, De Gids, Maatstaf, De Poëziekrant en Het Liegend Konijn. Hij schrijft poëzierecensies voor het literaire weblog Tzum.
***
SCHADUWPELOTON – Fiets je eigen Tour d’Utrecht in 13 gedichten
Het Utrechts Stadsdichtersgilde
Ruben van Gogh, Els van Stalborch, Alexis de Roode, Ingmar Heytze, Mark Boog, Fred Penninga, Peter Knipmeijer, Baban Kirkuki, Peter Drehmanns, Onno Kosters, Nanne Nauta, Vrouwkje Tuinman en Jan van der Haar.
Tour de France en Poëzie
Op 4 juli 2015 wordt de eerste etappe van de Tour de France – een tijdrit – verreden in Utrecht. Op 5 juli is ook de start van de tweede etappe in de domstad. Reden voor de dichters van het Utrechts Stadsdichtersgilde om poëzie en Tour met elkaar te verbinden in een drietalige bundel – Nederlands, Frans en Engels – met gedichten, geïnspireerd op plekken langs de route.
Ingmar Heytze schreef bovendien een aantal teksten over het parcours, zodat de lezers van De proloog, met de bundel in de hand zelf de rit kunnen na-fietsen.
Een speciaal ontwikkelde APP vult deze bundel op bijzondere wijze aan. Deze APP is gratis te downloaden.
Uitgeverij Magonia presenteert met trots ‘Schaduwpeloton’, met werk van alle dichters van het Utrechts Stadsdichtersgilde.
- Direct gekoppeld aan de Tour de France
- Gedichten zijn in drie talen: souvenir voor toeristen
- Ideaal boekje om zelf de etappe na (of vóór) te fietsen
- Prachtige combinatie van sport en poëzie
- Met gratis APP
***
HANS HOM, Het lange geduld
Roman
Persstemmen over het debuur van Hom: Het eind van het lied
‘….. een gevoelige vertelling, nu eens romantisch van toon, dan weer inktzwart’ – Daan Heerma van Voss, Vrij Nederland
‘Voor verfijnde sfeerproevers een aangename sensatie’ – L.A.A. Kruse, Biblion
‘….. dan leeft het allemaal en gaan de zinnen ook werkelijk flink tekeer’ – Kees ’t Hart, De Groene
‘….. is een van de meest zintuigelijke en intens vertelde liefdesverhalen die ik ken’ – Thomas Heerma van Voss, Vrij Nederland
Het lange geduld
Met indringende beelden, in vlechtende, hypnotiserende zinnen beschrijft Het lange geduld het vastlopen van een vrouwenleven, maar het vertelt ook hoe er een begin gemaakt wordt het weer vlot te trekken.
De hoofdpersoon verblijft alleen in een vakantiehuis aan de kust. Ze zoekt houvast, maar haar vroegere steunpunten zijn weggevallen. Ooit was ze met haar geliefde in een Alpenstad. Terwijl hij fotografeerde, trok zij er in haar eentje op uit. Zij herinnert zich nu hoe een zekere berg haar tot baken werd. In haar verblijfplaats aan de kust zoekt zij eenzelfde richtpunt. Een oude man vertelt haar bij de bushalte zijn levensverhaal. Een kleine jongen neemt haar bij de hand. De huisjesverhuurster doet haar het relaas van haar broer, een amateurarcheoloog. Twee honden wijzen haar de weg. Al deze contacten brengen weer licht in een ogenschijnlijk vastgelopen leven.
Hans Hom
Hans Hom (1942) is niet alleen bekend vanwege zijn vertalingen – Thomas Mann, Robert Musil, Walter Benjamin, Peter Handke – maar ook als schrijver. Hij publiceerde verhalen in o.a. Maatstaf en Vrij Nederland en schreef met Het einde van het lied zijn eerste roman. Bij Magonia publiceert Hom nu zijn roman Het lange geduld.
***
BOVEN DE WOLKEN – Verhalen uit de verte
Met bijdragen van onder andere Onno Blom, Jaap Bos, Hans Hom, Nicole Harmsen, Arthur Japin, Roos van Sen, Sander Mooiweer, Prins de Vos, André Platteel, Henry Sepers en Rob van der Staaij.
‘Boven de wolken’ biedt een scala aan verhalen. Teksten waar Magonia mee naar buiten wil komen. Diversiteit, met als enig criterium de kwaliteit van de bijdragen. ‘Boven de wolken’ laat overtuigend zien hoezeer het genre bloeit.
Een kort verhaal (Engels: short story, Vlaams: kortverhaal) is een kort prozawerk, langer dan een anekdote en korter dan een novelle, dat zich gewoonlijk beperkt tot slechts enkele personages. In de middeleeuwen en later ontstonden de raamvertellingen, waarin korte verhalen aan elkaar werden gekoppeld door ze in een kader te plaatsen. Vanaf de 19e eeuw wordt het korte verhaal beschouwd als een apart literair genre. De bekendste en invloedrijkste auteur van korte verhalen is waarschijnlijk Edgar Allan Poe. Voor Nederland zijn onder andere Bordewijk en F.B. Hotz grote voorbeelden binnen het genre.
- Volstrekt nieuwe stemmen, naast een aantal gevestigde namen
- Portret van waar Magonia voor staat
- Stelt het genre ‘verhalen’ centraal
- Sluit aan bij ‘haast om te lezen’
- E-book versies van ieder verhaal apart