Lex Jansen

Lex Jansen

Gedurende bijna dertien jaar was ik uitgever van de literaire uitgeverij De Arbeiderspers. Ik heb inhoudelijk gewerkt met Nederlandse schrijvers als bijvoorbeeld Anna Enquist, Maarten ’t Hart, Arthur Japin en Joost Zwagerman en met buitenlandse auteurs als Paul Auster, Marilynne Robinson en Michel Houellebecq.

Voor die tijd werkte ik binnen de educatieve wereld. Ik was uitgever bij uitgeverij Thieme, waarvoor ik diverse grote leergangen Frans, Duits en Engels ontwikkelde. Mijn loopbaan startte ik in het onderwijs. Ik was leraar Frans en vakdidacticus aan de Hogeschool van Amsterdam. Mijn expertise als uitgever en mijn onderwijservaring komen in Magonia samen.

Ik begeleid auteurs en help bij de ontwikkeling van nieuw talent. Ik geef schrijfcursussen, met het accent op individuele ondersteuning en privé lessen. Tevens begeleid ik literaire publicaties. Tenslotte richt ik me op de beoordeling van manuscripten.

Ik woon in het centrum van Utrecht en in Les Eyzies de Tayac, in de Perigord Noir. Ook privé deel ik mijn leven met twee auteurs, mijn partners Arthur Japin en Ben Moser.

 

Anderen over mij

 

510157 U0C 't Hart_Dienstreizen thuisblijver:tHart Dienstreisopm

 

 

 

 

 

 

Maarten ’t Hart: Eindelijk een uitgever die naar je luisterde, een uitgever met wie je kon samenwerken, met wie overleg mogelijk was. Geen dictator, maar een communicator, en daarbij hartelijk en vriendelijk en behulpzaam als geen ander.  Ik vind het, kortom, nog steeds doodjammer dat je weg bent gegaan, al begrijp ik het wel.

 

joost_zwagerman

 

 

 

 

 

Joost Zwagerman: In zijn tijd als uitgever van de Arbeiderspers toonde Lex Jansen zich in de begeleiding en het uitgeven van mijn werk niet alleen uitgever pur sang, maar ook een ideale meelezer,  coach,  gesprekspartner en de spreekwoordelijke ‘rots in de branding’ die zorgde voor rust en stabiliteit binnen de Arbeiderspers.

Maar ook werd hij na verloop van jaren  een dierbare vriend. Nu schijnt er een regel te bestaan dat een uitgever die ook je vriend wordt, juist vanwege die vriendschap niet altijd de zakelijke belangen van auteur en uitgever kan scheiden van de heel andere eisen die een goede vriendschap stelt, maar Lex is voor mij de overtuigende uitzondering op die regel.  Met Lex beleefde ik niet alleen het plezier van het maken van plannen voor boeken en het uitgeven ervan, maar ook het plezier van zijn gezelschap. Lex paart enthousiasme en voortvarendheid aan realiteitszin en bedachtzaamheid.