Persbericht ‘Vrij van erfbelasting’ – Fred Penninga

Persbericht ‘Vrij van erfbelasting’ – Fred Penninga

18 september 2023

                    ‘Vrij van erfbelasting’, van Fred Penninga.

Wander Coffeng is student Journalistiek. Hij wil als eindwerkstuk een uitgebreide reportage maken over leven-en-werk van de nog nauwelijks opgevallen schrijver Fred Penninga, de ex-buurman van Wander. Hij vraagt hem zijn medewerking te verlenen. Als Penninga daarin heeft toegestemd, stelt Wander zijn prikkelende openingsvraag: Vertel, wie was je vader, wie was je moeder? En meteen hebben ze de poppen aan het dansen.

De Tweede Wereldoorlog is voorbij, het leven van Fred begint. Te vondeling gelegd, opgegroeid in een pleeggezin en daar later door geadopteerd. De roerige jaren zestig in Amsterdam. Proef-emigratie naar Australië. Een werkzaam leven in het welzijnswerk en op het eind als zzp-er in de stad Utrecht met zijn tekstbureau Tekst & uitleg.

 

 

Vrij van erfbelasting is een autobiografische roman, fictie. Met een alwetende verteller, feiten. Gelardeerd met fragmenten uit bestaand werk van de schrijver, inderdaad, Fred Penninga. Drie strengen kunstig tot een vlecht geschreven. .  . tot een leven. Herkenbaar voor de ‘zwijgende generatie’ van na-de-oorlog én een eye opener voor de digitale online cyber Ai-generatie van nu. Alles Vrij van erfbelasting.

 

***

FRED PENNINGA (Amsterdam, 1945) publiceerde naast poëzie ook fictie. Al in 1985 verscheen de roman Ilse. In de jaren daarna volgden nog diverse andere titels, zoals Er komt een tijd dan sta ik daar (1996) en Met uitzicht op het plein (2004). Het bekroonde verhaal Niets aan de hand werd geselecteerd voor de bundel Kom op (met) uw verhaal door Uitgeverij Het Spectrum (1986). Hij won in 1987de jaarlijkse, landelijke Priemprijs met zijn verhaal Met losse handen.. De autobiografische roman Vrij van erfbelasting is Penninga’s eerste fictie-publicatie bij uitgeverij Magonia.

‘Vrij van erfbelasting’/Paperback met flappen/13,5×21/312 pagina’s/ISBN 9789492241603/NUR 301/€ 24,95

Voor meer informatie: l.jansen@orange.fr / 06631051031

Uitgeverij Magonia

Een uitgeverij voor boeken van kwaliteit

Onlangs verschenen: ‘Het onmogelijke manuscript’ van Govert Derix, ‘Vrij van erfbelasting’ van Fred Penninga, ‘Een eeuwigdurend voorbij zijn’, van Sven Cohen Stuart en ‘De langstlevende’, van Truus Rozemond.

Publicatieoverzicht

Mijn aanbod

Ik bied hulp voor elke schrijver van elk niveau

De cursussen

Twee locaties: de binnenstad van Utrecht en het landgoed La Roumayère