Vrij van erfbelasting

Vrij van erfbelasting

24 december 2023

Ik had een vorm nodig om het verhaal in beweging te brengen

 

Fred Penninga in gesprek met Gerard Beentjes en Henk Gilhuis. Dit is een verkorte versie van het gesprek. Het complete interview is binnenkort te lezen in  SCHREEF, het blad van schrijversvereniging TAALPODIUM.

 

Kun je in het kort iets over je boek vertellen?

Fred: Vrij van erfbelasting is een autobiografische roman, fictie. Wander Coffeng is student Journalistiek. Hij wil als eindwerkstuk een uitgebreide reportage maken over leven-en -werk van de nog nauwelijks opgevallen schrijver Fred Penninga, de ex-buurman van Wander. Zijn eerste vraag was: Vertel, wie was je vader, wie was je moeder? En meteen hebben ze de poppen aan het dansen. Het is de aanzet tot mijn levensverhaal.

 

 

 

 

 

Hoe kwam je tot de constructie: een leerling-journalist Wander die een scriptie schrijft over het leven en werk van Fred Penninga?

Fred: Ik had een vorm nodig om het verhaal in beweging te brengen. Het idee was gebaseerd op het gegeven dat een leerling- journalist moeilijke vragen kon stellen. Dat werd een nevenplot: het verhaal van Wander. Vanuit zijn opleiding, een school voor journalistiek, had hij een lullige begeleider.  En hij krijgt een vriendin. Daardoor werd het verhaal breder, met meerdere perspectieven. Het gaf ook aanleiding om gedichten en verhalen die ik eerder geschreven had in te brengen.

 

Hoe autobiografisch is het boek Vrij van Erfbelasting?

Fred: Alles wat cursief in het boek staat, is waar; het is dé realiteit, niks gejat; het is de informatie die je moet weten. De figuur Wander en de gesprekken met hem en hoe ik met hem omga, dat is grotendeels verzonnen. Het gaf mij de ruimte om de dingen te vertellen. Het is fictie.

 

Het volledige interview verschijnt in het voorjaarsnummer van Schreef,

het verenigingsblad van schrijversvereniging Taalpodium. Het boek Vrij van erfbelasting van Fred Penninga is een uitgave van Uitgeverij Magonia.

ISBN 9 789492 24 1603 Te koop of te bestellen bij uw boekhandel, of online

 

 

 

 

 

 

 

 

Uitgeverij Magonia

Een uitgeverij voor boeken van kwaliteit

Onlangs verschenen: ‘Het onmogelijke manuscript’ van Govert Derix, ‘Vrij van erfbelasting’ van Fred Penninga, ‘Een eeuwigdurend voorbij zijn’, van Sven Cohen Stuart en ‘De langstlevende’, van Truus Rozemond.

Publicatieoverzicht

Mijn aanbod

Ik bied hulp voor elke schrijver van elk niveau

De cursussen

Twee locaties: de binnenstad van Utrecht en het landgoed La Roumayère