Persbericht Nieuwe roman van Fleur Bourgonje

Persbericht Nieuwe roman van Fleur Bourgonje

15 februari 2024

Op donderdag 29 februari 2024 presenteert uitgeverij Magonia in samenwerking met Athenaeum boekhandel op het Spui in Amsterdam de nieuwe roman van Fleur Bourgonje.

 

Na een verblijf in Parijs eind jaren zestig woonde Fleur Bourgonje lange tijd in Zuid-Amerika, van waaruit ze reportages schreef voor onder andere De Groene Amsterdammer en een aantal Spaanstalige bladen. Van haar herinneringen is geen innerlijk vasteland te maken, geen consistent levensverhaal, maar ze vormen wel een verzameling ervaringen gekleurd door de hoogsteigen blik, een blik die aan veranderingen onderhevig is in de loop van een heel leven.

In Archipel beschrijft Fleur Bourgonje gebeurtenissen die haar gemaakt hebben tot wie zij nu is.

Het resultaat is een sprankelend ego document.

 

 

 

Fleur over Archipel:

De objectieve waarheid over een leven bestaat niet. Zij is een steeds veranderend verhaal, even aan verandering onderhevig als alles wat leeft en gedacht en gevoeld wordt: een gefragmenteerd verhaal met als min of meer betrouwbare ijkpunten de data, jaartallen, plaats- of landnamen, archieven,dag- en kasboeken, foto’s, littekens. Dit verhaal – deze mythe – is het enige wat we hebben, wat we menen zeker te weten dat we het hebben. We moeten het ermee doen want zo beleefden we het. Zo vertellen we het. Zo schreef ik het op.

Fleur Bourgonje werd geboren in een familie van Achterveldse hoefsmeden. Voor haar literaire werk bereisde ze verschillende continenten. Terug in Nederland publiceerde ze met grote regelmaat gedichten, romans en verhalen. Ze ontving de Betje Wolffprijs voor haar hele oeuvre.

De Pers over eerder werk:

  • Literatuur die duidelijk maakt waar het om gaat, geschreven op het scherp van de snede – NRC Handelsblad
  • Het gaat Bourgonje erom een beeld op te roepen van onveranderlijk verlangen naar harmonie en schoonheid – De Groene Amsterdammer
  • Fleur Bourgonje werkt hardnekkig door aan een oeuvre dat zich door niemand de wet laat voorschrijven – Kees ’t Hart, De Groene Amsterdammer

 ‘Archipel’/ Hardcover met stofomslag / 248 pagina’s / ISBN 9789492241665 /NUR 301 / € 23,95

Voor meer informatie: l.jansen@orange.fr / 0653105031

 

 

Uitgeverij Magonia

Een uitgeverij voor boeken van kwaliteit

Onlangs verschenen: ‘Het onmogelijke manuscript’ van Govert Derix, ‘Vrij van erfbelasting’ van Fred Penninga, ‘Een eeuwigdurend voorbij zijn’, van Sven Cohen Stuart en ‘De langstlevende’, van Truus Rozemond.

Publicatieoverzicht

Mijn aanbod

Ik bied hulp voor elke schrijver van elk niveau

De cursussen

Twee locaties: de binnenstad van Utrecht en het landgoed La Roumayère