André Platteel (1969) publiceerde zijn debuutroman Alles hiervoor bij de Arbeiderspers (2014). In 2016 verscheen zijn roman Net veertien bij Magonia gevolgd door Alleen de eenzamen (2019). Ooit waren wij vogels is Platteels nieuwste roman.

 

 

Ooit waren wij vogels

Al in zijn jonge jaren wordt Jonathans leven op zijn kop gezet door het overlijden van zijn moeder en broertje. Hij ontvlucht zijn geboorteplaats Leiden, maar vindt nergens ter wereld

rust. Als Miami langzaam wegzakt in de modder, schiet hij vluchtelingen te hulp in een motel dat wordt gerund door de inheemse bevolking. Daar wordt hij verliefd op Bobby, een arts die zwanger van hem raakt. Naarmate de wereld verder in verval raakt en er gigantische

migratiestromen op gang komen, grijpt de paniek steeds sterker om zich heen: kun je een kind geboren laten worden als de aarde op instorten staat?

Als Bobby na de geboorte van Tommi verdwijnt, staat Jonathan er alleen voor en moet hij keuzes maken voorbij leven en dood. De inheemse bevolking biedt een vluchtroute: we kunnen ons leven verlengen als we ons verbinden met alles wat leeft.

 

Ooit waren wij vogels is een onstuimig kolkende roman over dolen, sterven en rouwen — en over het onverwoestbare geloof van de mens in verlossing.

Hier lees je persreacties:

Van de redactie van BOEKENCAST

 

 

 

Alleen de eenzamen

 Je wilt iemand zijn zonder jeugd, zonder verleden. Je wilt een vreemdeling zijn voor anderen en voor jezelf. Je wilt herboren worden.  

Sam is een charismatische oplichter die twintig jaar geleden naar Miami is gevlucht en nu terugkeert om het goed te maken met zijn zoon. Zijn thuiskomst en de noodlottige confrontatie die daarop volgt, brengen pijnlijke familiegeheimen aan het licht. Trauma’s komen boven, waardoor iedereen gedwongen wordt opnieuw naar zichzelf te kijken. Dat levert angst en verraad op, maar ook onverwachte kwetsbaarheid, zelfs bij diegenen die onmachtig lijken tot contact met anderen. De personages in Alleen de eenzamen verlangen naar liefde, maar zullen eerst trots, schuld of schaamte moeten overwinnen. Een extra dimensie krijgt het verhaal doordat alle familieleden het woord nemen.

 

 

Net veertien is een even rauwe als tedere coming of age-roman, geschreven in een levensdriftige stijl waarin wordt afgerekend met de gedachte dat er ook maar iets kan sterven.

De broers Jonathan en Stefan groeien op in een gezin aan de onderkant van de samenleving. Op zijn veertiende maakt Jonathan een seksuele ontdekkingstocht. Stefan echter moet op diezelfde leeftijd strijden tegen de dood.

Als veertienjarigen zijn beiden al lang geen kinderen meer. Jonathan is gerijpt door de sensatie van het liefhebben, Stefan wordt volwassen door de tragedie nooit meer lief te kunnen hebben. Wat beide broers bindt, is de drift vol te willen leven, voorbij de eindigheid.

 

 

 

De pers over Alles hiervoor

  • Platteel weet wat overmoed is en daar kan hij mooi over schrijven – Arnon Grunberg
  • Platteel laat durf, zelfvertrouwen en eigenheid in zijn schrijven zien – Suzanne Smit
  • Een even rauwe als tedere roman die niemand onberoerd zal laten – Onno Blom

Bezoek de website van de auteur HIER.