Govert Derix

 

Govert Derix schreef boeken (fictie en non-fictie) over uiteenlopende onderwerpen, waaronder Ayahuasca, een kritiek van de psychedelische rede dat in 2004 verscheen bij De Arbeiderspers en werd genomineerd voor de Socratesbeker.

Als schrijver, filosoof en adviseur is hij betrokken bij vele ontwikkelingen. Najaar 2021 verscheen bij Magonia De boom, een ‘on-romanse’ roman over de natuur als tegenmacht, in september 2023 gevolgd door de roman ‘Het onmogelijke manuscript’. Zijn meest recente werk is de oorspronkelijke, filosofische tekst Hyperfilosofie.

Website van Govert Derix: HIER

Govert Derix bij de Schrijverscentrale

 

 

 

Op zoek naar wijsheid in onwijze tijden

Er is een moment dat we onze kaarten op tafel moeten leggen en dat moment is nu. Wij zien voor ons hoe de vlaggen erbij hangen. We kunnen willens en wetens met open ogen of verdoofd of ingeslapen verdwalen in de doolhoven van duizend ismen en ideologieën. De verdwalingen nemen clowneske vormgen aan. De verleiding van lange verhalen is groot. De tijd is kort.

Hyperfilosofie is een poging om een filosofisch antwoord te geven op de lastigste vragen van onze tijd. Govert Derix heeft hiermee zijn persoonlijke filosofie aan het papier toevertrouwd.

 

‘Een zinderende en hoopvolle zoektocht naar een filosofie voor fatale tijden. Een tekst om op hoog tempo te veroberen.’ – Lotte Speeuwenberg

‘Volstrekt uniek!’ – René ten Bos

 

 

 

 

‘Diepgravend en scherpzinnig, maar ook speels en geestig – die combinatie kom je niet vaak tegen. Maar wel in deze compacte filosofische roman, die het oude idee van de wereldverbetering een nieuwe, kosmische dimensie geeft en er zelfs in slaagt een extreemrechtse populist door het stof te laten gaan.’ Cyrille Offermans over het laatste werk van Govert Derix, Het onmogelijke manuscript.

 

 

 

 

 

 

 

Alleen op de schouders van anderen komt een individu tot pieken.

Wat is dat toch met bomen? Zonder woorden spreken ze rechtstreeks tot ons hart. In de nieuwe roman van Govert Derix heeft de natuur haar eigen taal en zet ze alles in om de wereld te behoeden voor de desastreuze gevolgen van de menselijke activiteit.

Naast de dichter Baer en Moravia (kunstenares zonder ambitie) zijn natuurkrachten de echte hoofdpersonen in deze opmerkelijke roman, die bestaat uit zeven ‘boeken’.

Om hun moverende redenen besluit een steeds groter aantal bomen het heft in eigen hand te nemen. Wonderbaarlijke verdwijningen en verschijningen gaan hand in hand en de wereldorde wordt bedreigd. Dat vinden althans de presidenten van Amerika, Rusland en China. Er breekt een ‘war on trees’ uit die niet alleen bomen treft, maar de hele maatschappij. Zelfs de taal krijgt klappen.

Met deze roman heeft Govert Derix een uitzonderlijke en profetische tekst geschreven, die nog lang zal nazinderen.

‘De Boom’ verschijnt in het najaar van 2021