André Platteel (1969) publiceerde zijn debuutroman Alles hiervoor bij de Arbeiderspers (2014). In 2016 verscheen zijn roman Net veertien bij Magonia. Alleen de eenzamen (2019) is Platteels derde roman.

 

 

 

Alleen de eenzamen

 Je wilt iemand zijn zonder jeugd, zonder verleden. Je wilt een vreemdeling zijn voor anderen en voor jezelf. Je wilt herboren worden.  

Sam is een charismatische oplichter die twintig jaar geleden naar Miami is gevlucht en nu terugkeert om het goed te maken met zijn zoon. Zijn thuiskomst en de noodlottige confrontatie die daarop volgt, brengen pijnlijke familiegeheimen aan het licht. Trauma’s komen boven, waardoor iedereen gedwongen wordt opnieuw naar zichzelf te kijken. Dat levert angst en verraad op, maar ook onverwachte kwetsbaarheid, zelfs bij diegenen die onmachtig lijken tot contact met anderen. De personages in Alleen de eenzamen verlangen naar liefde, maar zullen eerst trots, schuld of schaamte moeten overwinnen. Een extra dimensie krijgt het verhaal doordat alle familieleden het woord nemen.

 

 

Net veertien is een even rauwe als tedere coming of age-roman, geschreven in een levensdriftige stijl waarin wordt afgerekend met de gedachte dat er ook maar iets kan sterven.

De broers Jonathan en Stefan groeien op in een gezin aan de onderkant van de samenleving. Op zijn veertiende maakt Jonathan een seksuele ontdekkingstocht. Stefan echter moet op diezelfde leeftijd strijden tegen de dood.

Als veertienjarigen zijn beiden al lang geen kinderen meer. Jonathan is gerijpt door de sensatie van het liefhebben, Stefan wordt volwassen door de tragedie nooit meer lief te kunnen hebben. Wat beide broers bindt, is de drift vol te willen leven, voorbij de eindigheid.

 

 

 

De pers over Alles hiervoor

  • Platteel weet wat overmoed is en daar kan hij mooi over schrijven – Arnon Grunberg
  • Platteel laat durf, zelfvertrouwen en eigenheid in zijn schrijven zien – Suzanne Smit
  • Een even rauwe als tedere roman die niemand onberoerd zal laten – Onno Blom

Bezoek de website van de auteur HIER.