Nienke van Opstal (Hilversum, 1961) woonde met haar echtgenoot de eerste vijf jaar van hun huwelijk in de Verenigde Staten. Haar loopbaan in het onderwijs bracht haar in contact met uiteenlopende groepen binnen de samenleving. Als geboren observator ontdekte Nienke overal uitzonderlijke verhalen. In ‘Dames in zwaar weer’ zijn de mooiste samengebracht.

 

Op 22 april 2021 publiceert uitgeverij Magonia ‘Dames in zwaar weer’. Alle verhalen in deze bundel draaien om gebeurtenissen in de levens van vrouwen. Dat maakt ze herkenbaar voor iedere lezer. Door nieuwsgierigheid gedreven vertelt auteur Nienke van Opstal in een altijd levendige stijl over vriendschap, liefde, schuldgevoel en hoop. De verrassende invalshoek die van Opstal kiest maakt van een ‘gewoon’ een ‘buitengewoon’ verhaal, of het nu speelt op een eiland voor de kust van Maine, op het werk, of op een fraaie vakantielocatie.

De vrouwen bij van Opstal blaas je niet zomaar omver, ook niet in zwaar weer.

 

Fragment uit het verhaal ‘Giulietta’s honing’

Buiten schemert het al. Daar linksboven woont zijn volk, dat weet ze. Schoenen uit en een fakkel mee om de bijen af te leiden. De wonderverhalen op de markt, de moeder met de abrikozenbaby, de dove man. Als een razende vliegen de beelden door haar hoofd. Als het nou toch echt zou werken!

Daar gaat ze, het touw hangt er nog, haar tengerheid maakt het klimmen licht. De bijen zijn lief voor Guilietta en laten haar haar gang gaan. Slechts twee steken in haar arm, ze weet het nog van vroeger. Niet erg. Genoeg honing voor dagen, voorzichtig laat ze zich zakken en klimt het laatste stukje terug. Aardedonker. Ze voelt een diepe vermoeidheid opkomen, hier is ze niet meer op gebouwd. Hoe lang zal ze dit nog volhouden?