Co Woudsma

Co Woudsma (1960) woont sinds zijn geboorte in Weesp. Bij De Bezige Bij publiceerde hij de dichtbundels Viewmaster (1997), Geluksinstructies (2005) en Hoogste zomer (2015). Al deze bundels werden zeer positief ontvangen, Het Parool vond Hoogste zomer zelf de beste Nederlandstalige bundel van het jaar. Woudsma’s vierde bundel, ‘Zolang de stad maar vrolijk is’ verscheen in september 2022 bij uitgeverij Magonia.

 

Samen met filosoof Klaas Rozemond en tekenaar Jet Nijkamp maakte hij de door Veen Magazines gepubliceerde boeken Filosofie voor de zwijnen (2004) en Het aardse leven (2009). Zijn gedichten verschenen in verschillende gerenommeerde literaire tijdschriften. In het dagelijks leven is hij onder andere docent poëzie en beoordelaar van manuscripten.

Voor meer informatie, zie HIER

 

Co Woudsma zet ook in zijn vierde bundel de lezer regelmatig op het verkeerde been. Wat speelt zich af in de fantasie van de dichter, wat gebeurt er echt? Wat te denken van in bivakmuts gehulde mannen die een lichaam dragen, of van kinderen zonder handen en voeten? Woudsma geeft zijn dagelijkse belevenissen een eigen diepte. Vaak humoristisch, dan weer scherp, veelal melancholiek en met een nauwelijks ingehouden hunkering. Zijn poëzie laat de lezer beleven hoe het is om als observerend maar ook verlangend mens in de wereld te staan.

 

‘Hij stilt je stille verdriet, omdat hij er weet van heeft.’ – Het Parool

‘Er gaan psychologische diepten onder deze gedichten schuil waar je dichters niet vaak vrijwillig in ziet afdwalen.’ – Vrij Nederland

 

‘De nuchtere zwartgalligheid en het kinderlijk verbaasde blikveld maken zijn poëzie zo onvervreemdbaar eigen als ze is.’ – NRC Handelsblad

‘Co Woudsma is een zeldzaam dichter die zijn werk met veel toewijding stapje voor stapje aanscherpt.’ – De Revisor