FRED PENNINGA (Amsterdam, 1945) publiceerde naast poëzie ook fictie. Al in 1985 verscheen de roman Ilse, bij uitgeverij Basispers Nieuwegein. In de jaren daarna volgden vele andere titels, waaronder het verhaal ‘Niets aan de hand’ dat bekroond werd. (Uitgeverij Het Spectrum, Utrecht). De autobiografische roman ‘Vrij van erfbelasting’ is Penninga’s eerste fictie publicatie bij uitgeverij Magonia.

Fred Penninga bij de Schrijverscentrale

 

 

 

 

 

Wander Coffeng is student Journalistiek. Hij wil als eindwerkstuk een uitgebreide reportage maken over leven-en-werk van de nog nauwelijks opgevallen schrijver Fred Penninga, de ex-buurman van Wander. Hij vraagt hem zijn medewerking te verlenen. Als Penninga daarin heeft toegestemd, stelt Wander zijn prikkelende openingsvraag: Vertel, wie was je vader, wie was je moeder? En meteen hebben ze de poppen aan het dansen.

De Tweede Wereldoorlog is voorbij, het leven van Fred begint. Te vondeling gelegd,

opgegroeid in een pleeggezin en daar later door geadopteerd. De roerige jaren zestig in Amsterdam. Proef-emigratie naar Australië. Een werkzaam leven in het welzijnswerk en op het eind als zzp-er in de stad Utrecht met zijn tekstbureau Tekst & uitleg.

 

Vrij van erfbelasting is een autobiografische roman, fictie. Met een alwetende verteller, feiten. Gelardeerd met fragmenten uit bestaand werk van de schrijver, inderdaad, Fred Penninga. Drie strengen kunstig tot een vlecht geschreven. .  . tot een leven. Herkenbaar voor de ‘zwijgende generatie’ van na-de-oorlog én een eye opener voor de digitale online cyber Ai-generatie van nu. Alles Vrij van erfbelasting.