Alex Verburg schreef naast romans als Het huis van mijn vader en Dwalingen ook De verzoening, het verhaal van de weduwe van Gerrit Jan Heijn over diens ontvoering. Tevens tekende hij de memoires op van de legendarische pater Jan van Kilsdonk en van de zangeres Liesbeth List.

 

 

 

 

 

 

 

Kan een leugen uit liefde begaan niet meer waarheid in zich dragen dan een waarheid zonder genade?

Jochem vertelt het verhaal van drie generaties en hun bakermat, de boerenhoeve Patrimonium. Een geschiedenis van raadselachtige verbanden, van onmacht en overmoed, verlies en verlangen. Alex Verburg neemt de lezer mee in een zoektocht naar verbinding en troost.

 

 

 

 

Judith Koelemeijer over Jochem

Alex Verburg heeft een bewonderenswaardig authentieke familiegeschiedenis geschreven. In zorgvuldige, beeldende bewoordingen en fraaie miniatuurtjes weet hij de sfeer van vroeger heel precies te treffen, en word je als lezer deel van een verleden dat ver achter ons lijkt te liggen – terwijl het toch maar gaat om honderd jaar. Dit is het Nederland dat ons allemaal heeft gevormd, het land van boeren en dominees. Knap beschreven vanuit verschillende personages en perspectieven, waardoor je heel dicht bij hun binnenwereld komt.
Alex Verburg volgt de familie over een periode van meer dan honderd jaar, waardoor je als lezer prachtig ziet hoe vanaf de jaren zestig oude verbanden onder druk komen te staan, en de familieleden in snel veranderende tijden soms ver uit elkaar drijven. Met de – te vroege – dood als een droevige constante. De lotgevallen van de Vreeborghs zullen niemand onberoerd laten.

 

Reacties op eerder werk:

  • Tessa de Loo over Het huis van mijn vader (2002): Alex Verburg put uit een benijdenswaardig geheugen, waardoor de jaren vijftig en zestig herleven tot in de kleinste zintuiglijke details. Telkens weer denk je: ja, zo was het!
  • Zowel het tijdsbeeld als de coming of age van Floris is prachtig beschreven, op een manier die bijna klassiek aandoet. – Trouw
  • Alex Verburg schrijft met elegante pen over de grote thema’s van het leven. – De Telegraaf over En najagen van wind (2004)
  • IJzersterk. Slim en spannend opgeschreven. Begin er pas aan als u door kunt lezen, want wegleggen is lastig.  NRC Handelsblad over De verzoening (2006)
  • Na het lezen van zijn memoires rest slechts bewondering. – de Volkskrant over Pater Van Kilsdonk. Raadsman in delicate zaken (2013)

Meer info vindt u op de site van Alex Verburg

Zie ook: Alex Verburg bij de Schrijverscentrale